14 Mayıs 2019 Salı

Arduino Sensörler ve Modüller

 Arduino Sensörler ve Modüller


Çevremizdeki sıcaklık, basınç, uzaklık, ışık gibi fiziksel ortam değişikliklerini algılayan cihazlara sensör adı verilir. Fiziksel ortamla elektronik ortam arasında bir köprü görevi gören sensörleri kullanarak birçok proje geliştirebiliriz. Akıllı evler, aydınlatma sistemleri, otomatik kapılar bunlardan bazılarıdır. Fakat bu projelere geçmeden önce bu sensörleri tanıyarak neler yapabileceğimizi keşfetmemiz gerekiyor.

1. Ultrasonik Mesafe Sensörü

TeknoYolcu-MesafeSensörü
Mesafe sensörü karşısında bulunan nesneye olan mesafesini hesaplayan bir sensördür. Bu sensörü kullanarak engele yaklaştığında yönünü değiştiren araba, otomatik araba parkı, radar gibi pirçok proje geliştirebiliriz.

2. Toprak Nem Sensörü 

TeknoYolcu-ToprakNemSensoru
Toprak Nem Sensörü, topraktaki nemi ölçerek analog değerler üretir ve bu değerleri arduino kartının analog girişlerinden alarak işlememize olanak sağlar. Bu sensörü kullanarak otomatik bitki sulama projesi geliştirebiliriz.

4. Hareket Sensörü

TeknoYolcu-HareketSensoru
Hareket Sensörü, ortamdaki canlı hareketlerini algılayarak bu bilgiler doğrultusunda çeşitli kontroller yapmamızı sağlar. Görüş açısındaki herhangi bir hareketi algıyarak bağlı olduğu devrelere sinyal gönderir ve işlemesini istediğimiz komutların çalışmasını sağlar. Örneğin apartmanlarda bulunan otomatik lambaların, hırsız alarmların yapımında hareket sensörü kullanılır.

5. Işık Sensörü

TeknoYolcu-IşıkSensoru
Ortamda bulunan ışığı algılayarak arduino kartının analog pinine gönderir ve bu değeri işlememizi sağlar. Ortam karanlık olmaya başladığında otomatik olarak yanan sokak lambaları buna örnek olarak gösterilebilir. 

6. Isı Sensörü

TeknoYolcu-IsıSensoru
Isı sensörünü arduinonun analog girişine bağlayarak sıcaklık ölçümü yapabiliriz. Örneğin bulunduğumuz ortamın ısı değerini ölçerek bu değeri LCD ekranda görüntüleyebiliriz.

7.Kızılötesi Sensör

TeknoYolcu-KızılötesiSensör
Kızılötesi sensör üzerinde kızılötesi alıcı ve verici bulunmaktadır. Vericiden gönderilen ışık bir yüzeyden yansıdıktan sonra alıcıya gelir ve bu sayede sensörün cisme olan mesafesini ölçebiliriz. Sensör sabit uzaklıkta tutularak yüzeyin rengi de tespit edilebilir.Bu sayede çizgi izleyen robotlar ve sumo robotları yapımında da kızılötesi sensörler kullanılabilir.

8.Titreşim Sensörü

TeknoYolcu-TitreşimSensoru
Titreşim sensörü titreşimi algılamak için kullanılan bir sensördür. Sensörün bağlandığı gövdede meydana gelebilecek ani hareketlerin algılanmasında kullanılır. Bu sensör alarm sistemlerinde, titreşim ile tetiklenmek istenen durumlarda, ev aletlerinde vb. projelerde kullanılabilir.

9.Joystick Modülü

TeknoYolcu-JoystickModülü
Joystick modülü iki eksenli (x ve y) hareket eden ve aynı zamanda üzerinde bir adet buton bulunan sistemdir. Çeşitli robot projelerinde, kontrol devrelerinde ve kumandalarda kullanılabilir. Örneğin jostick modülü kullanılarak hareket eden bir robot kol tasarlanabilir.

10.Wifi Modülü

TeknoYolcu-Wifi Modülü
Wifi modülü kablosuz haberleşme yapmanıza imkan sağlayan düşük güç tüketimine sahip bir modüldür. Wifi modülünü kullanarak ağ üzerinden nesnelerin kontrolünü sağlamak mümkündür.

11.Bluetooth Modülü

Bluetooth modülü, bluetooth üzerinden nesneleri kontrol edebilmemiz için tasarlanmış bir modüldür. Kablosuz seri haberleşme uygulamaları için yapılmıştır. Android cihazımızla bluetooth modülünü eşleştirdiğimiz taktirde veri alıp göndermek için cihazımızı kullanabiliriz. 

12.Micro Sd Kart Modülü

TeknoYolcu-MicroSdCardModul
Micro sd kart modülü, SPI protokolü üzerinden SD kartlara okuma ve yazma yapabileceğimiz bir modüldür. Bilgi saklama, okunan bilgileri hafıza kartına yükleme, sürekli gelen bilgileri kayıt altına alma gibi bir çok uygulamada kullanılabilir. 

(ALINTIDIR)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"EUROPACOODWEEK-AVRUPA KOD HAFTASI" ETKİNLİĞİNE BAŞVURDUK

 2019 yılında dünya genelinde 80'den fazla ülkede 4,2 milyon insan AB Kod Haftasına katıldı. Katılımcıların %49'u kadınlar ve genç k...